Mysterieuze Michelin

Ik dacht het, wist het niet zeker maar inderdaad…de felbegeerde Michelin-ster is van Michelin…DE Michelin, die van de banden, die van het Michelinmannetje ofwel Bibendum zoals hij heet.

Nu herinner ik me ook weer het beroemde rode boekje van Michelin wat mijn vader altijd meenam op vakantie. Hierin zijn ze begonnen met het beoordelen van restaurants en hotels voor chauffeurs in Frankrijk. Hoe meer sterren hoe meer moeite het waard is er voor om te rijden.

Wat houdt het in:

Voor comfort en inrichting worden bestekjes of huisjes gegeven en voor de kwaliteit van het eten sterren (het lijkt meer op een bloem met zes blaadjes).

De bestekjes gaan van 1 tot 5 sets en de sterren van 1 tot 3 stuks.

1 ster : een uitstekende keuze in zijn categorie (kan dus 1 bestekje zijn en ook 5);

2 sterren: een verfijnde keuken die uw omweg waard is, bijzondere specialiteiten en wijnen;

3 sterren: een uitzonderlijke keuken die een reis waard is, het eten is altijd erg lekker en soms buitengewoon, er worden beroemde wijnen geserveerd, de bediening is onberispelijk, het interieur is stijlvol en de prijzen zijn overeenkomstig.

Dan is er nog de Bib Gourmand kwalificatie. Dit is een onderscheidingsteken voor een eetgelegenheid die een prima maaltijd serveert onder de € 35,-

Deze onderscheiding kan niet in combinatie met een ster maar de “Bibs” zoals deze genoemd worden zijn de toekomst. Wanneer je je het niet kunt veroorloven bij een sterrenrestaurant te eten kun je ontzettend goed eten bij een restaurant met een Bib. Het is ook een springplank naar topgastronomie zoals Michelin hoofdinspecteur Loens zelf aangeeft.

Maar hoe komt een restaurant nu echt aan een ster…en wie zijn nu toch die inspecteurs…

Wanneer de inspecteur komt eten let hij/zij op vier aspecten…de ingrediënten, de kooktechniek, de balans in smaak en of de kwaliteit constant is.

Weet een restaurant in welk seizoen de ingrediënten op hun best zijn bijvoorbeeld en gebruiken ze die dan ook.

Er zijn wat verschillende verhalen over de inspecteurs en het aantal bezoeken. Het daadwerkelijke aantal inspecteurs wil Michelin niet noemen in verband met de anonimiteit. Het zouden er rond de 100 zijn in Europa. Zij bezoeken per persoon 240 restaurants per jaar waar ze daadwerkelijk eten en daarnaast bezoeken ze nog ongeveer 700 restaurants voor een gesprek. Volgens oud Michelin inspecteur Paul Cranenbroeck (auteur van het best kritische boek “De magie achter de michelin-ster”) gaat het er heel anders aan toe, er zouden maar 3 inspecteurs zijn voor de Benelux en alle tijd wordt besteed aan het her-bezoeken van restaurants ivm het behoud van de sterren en zo zou er geen tijd zijn om nieuwe restaurants te ontdekken en een kans te geven.

Hoe komt een inspecteur nu terecht bij een restaurant:

De inspecteurs kijken zelf goed om zich heen en houden zelf internet en social media in de gaten, verder zijn er tips van gasten en hoteliers waar ze op af kunnen gaan. Ook de pers wordt in de gaten gehouden wanneer er lovende berichten worden geschreven over een bepaald restaurant en dan hebben we nog de aanmeldingen van de restaurants zelf. De inspecteur die langs gaat draagt vervolgens het restaurant aan voor een ster waarna er meerdere bezoeken volgen door collega inspecteurs waarvan soms uit andere landen. De kwaliteit van een ster moet over de wereld gelijk zijn, een zelfde standaard hebben.

Ook al hebben restaurants met tl-lampen in Japan een ster…het gaat er om wat uiteindelijk op je bord ligt.

Michelin zegt geen rekening te houden met de entourage maar hier in Europa zal het niet geloofwaardig overkomen een ster te geven aan een restaurant met tl-licht en plastic stoelen hoe vers de producten ook zijn.

Maar goed…de Michelingids blijft iedere gourmand (lekkere eter) alert houden en een beetje magie in de commerciële wereld van tegenwoordig is zo erg niet.

Ga lekker eten, geniet van alles wat te krijgen is, verwen jezelf eens met een etentje in een sterrenrestaurant waar het meestal toch echt net even anders (lees beter) gaat dan om de hoek. De bediening is onberispelijk en geeft je een gevoel van extra verwennerij, speciaal zijn.

2 keer per jaar is er Dining with the stars of restaurantweek, twee keer een week waarin toprestaurants (ook sterrenrestaurants) met flinke korting een reservering aanbieden die 2 maanden geldig is. Reserveren via Dining with the stars is nu van 22 juni t/3 juli. (bijvoorbeeld een 4-gangenmenu 2-sterrenrestaurant voor € 59,-)

 

Bron: wikipedia, missethoreca, kokswereld, volkskrant

Foto: Flickr Jay Pitsby

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
Pinterest
RSS
Volg via Email
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *