Machtige Macarons

Zullen we macarons maken…tuurlijk dochterlief geen enkel probleem, hoe moeilijk kan dat zijn. Over het algemeen zijn de home made koekjes die flink gebakken worden door de perfecte koekenbakker-moeders niet echt een uitdaging…toch…? Kant en klare pakken in de supermarkt zijn er tig. Water toevoegen, hooguit nog een eitje hier en daar…in de oven…en klaar.

Dus…

Dus niet…reken op iets van 15 euro aan ingrediënten en een halve dag werk…letterlijk en figuurlijk dus machtige koekjes. Maar goed…ik moet wel zeggen bakken is leuk, eerst jezelf er even overheen zetten dat het je tijd kost maar eenmaal bezig heerlijk rustgevend.

Na wat onderzoek naar verschillende recepten heb ik er een uitgekozen welke me er professioneel genoeg uitzag dat het zeker moest gaan smaken en toch niet te ingewikkeld. Er zijn recepten bij dat er bijvoorbeeld eerst suiker gekookt moet worden tot 118 graden Celsius om vervolgens toe te voegen bij het eiwit en dat te kloppen totdat de 40 graden is bereikt…nee, het moet leuk blijven en het geduld van mijn dochter (en die van mij) in dit geval kan ik niet op deze manier op de proef stellen.

De benodigdheden:

120 gr amandelmeel

200 gr poedersuiker

3 eiwitten

50 gr basterdsuiker

Snufje zout

Kleurstof (wel zo leuk)

 

Ik probeer het zo makkelijk mogelijk te omschrijven:

1 Klop het eiwit tot het aardig schuimt

2 Voeg de basterdsuiker en het snufje zout toe

3 Klop het eiwit verder tot het goed stijf is

4 Zeef de amandelmeel en de poedersuiker (gooi grote stukjes die overblijven in de zeef weg)

5 Roer de amandelmeel en de poedersuiker door elkaar en voeg dit vervolgens toe aan het eiwit (doe dit eventueel nog een keer door de zeef)

6 Vouw met een spatel het eiwit en amandelmengsel door elkaar tot het een luchtig beslag is, wordt het te stijf dan krijg je scheuren in het koekje dus meng alles voorzichtig

7 Wil je macarons met verschillende kleuren verdeel dan het beslag over zoveel aantal bakjes en meng er voorzichtig kleurstof door

8 Leg een bakplaat klaar met bakpapier en spuit met een spuitzak kleine rondjes hierop (niet te dicht tegen elkaar want ze lopen nog uit)

9 Til de bakplaat op en tik dit een keer goed tegen het aanrecht zodat de grote luitbellen verdwijnen uit het beslag

10 Laat de macarons nu ongeveer een uur rusten totdat de buitenkant wat hard is geworden

11 Gaar de koekjes 20 minuten in de oven op 140°C (maar let op dit kan per oven verschillen, beter wat langer op een lagere temperatuur dan kort op een hoge temperatuur. Het gevolg van een hoge temperatuur is dat de binnenkant niet gaar is en de buitenkant verbrand). Let ook op de bakplaat, om de warmte gelijkmatig over de koekjes te verdelen is een rooster misschien beter en anders de bakplaat omdraaien (mocht het een diepere zijn) en de koekjes op de onderkant leggen.

12 Ze zijn goed als ze makkelijk van het papier afkomen. Laat ze goed afkoelen alvorens ze te vullen.

De vulling:

In dit geval heb ik voor een makkelijke vulling gekozen (boter crème) maar voor de niet-boter liefhebbers is een vulling gemaakt met als basis slagroom (ganache) ook een idee of gewoon lekker jam of chocoladepasta.

Voor de vulling heb je nodig roomboter, poedersuiker en een smaak naar keuze

Mix roomboter met poedersuiker naar smaak met de mixer. Bijvoorbeeld 120 gr boter met 70 gr poedersuiker (let op: de koekjes zijn al heel erg zoet). Verdeel de boter over zoveel bakjes als smaken je wil gaan maken en meng er bijvoorbeeld cacaopoeder, jam of lemoncustard door. Klaar

Wanneer de koekjes zijn afgekoeld smeer dan op een helft de boter crème naar keuze (mag lekker dik natuurlijk want de koekjes zijn toch al slecht voor je) en leg er nog een helft bovenop.

Dan rest er nog een handeling: opeten

Echt eerlijk waar ze zijn ontzettend machtig maar zeer zeker de moeite waard. Om het recept voor mezelf te perfectioneren ga ik het vaker maken. Experimenteren met de kleuren en verschillende smaken. Ook het afbakken in de oven kan voor mij in ieder geval beter, ze waren nog erg zacht en de buitenkant was een beetje bruin geworden. Al met al een goede reden om dit nog een keer te doen.

ingrediënten macaronsmacaronsB (3)kleiner

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
Pinterest
RSS
Volg via Email
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *