Gaat Pokémon culinair !?

Echt…werkelijk waar…de eerste gedachte die ik hierover had toen ik over poké bowl als gerecht hoorde was: is Pokémon nu ook al in de keuken te vinden!?

Niet te geloven dacht ik nog… en nee… geloof het niet, het blijft gelukkig bij een spelletje met hooguit verkoop van snoep in een Pokémon potje. Ik heb de betekenis van naam poké nog wel even gecheckt…gewoon even voor de zekerheid (better safe than sorry) maar het heeft totaal niets met elkaar te maken…fjew.

Leuk hoor zo’n spelletje…maar liever niet in mijn keuken.

Waar hebben we het dan over?

Poké (po-kay)-bowl…een Hawaïaanse lunch die momenteel de wereld aan het veroveren is. Een heerlijke frisse gezonde lichte lunch met Aziatische invloeden.

Hawaï kent een grote invloed van Azië op hun keuken door de vele immigranten uit oa. China, Japan, Korea, Laos, Vietnam. De poké bowl is dus een mooi voorbeeld van verschillende invloeden bij elkaar waaruit een heerlijk gerecht ontstaat.

Poké betekend gedeelte of snijden en hiermee doelen ze op de stukjes vis die er in verwerkt zijn. Het is eigenlijk een vissalade wat oorspronkelijk gemaakt werd met restjes vis (vooral tonijn).

Het gaat om vis met rijst wat wordt aangevuld met extra’s naar keuze zoals rode ui, mango, rettich, avocado, zeewier, viseitjes, sesamzaad, edamame (Japanse snack boon) etc. De salade wordt op smaak gebracht met sojasaus, sesamolie, wasabi mayo en/of bijvoorbeeld Japanse yuzu en sesamzaadjes. Heel makkelijk zelf te maken dus.

Zelf weet ik van twee poké saladebars in Nederland, Poké Bowl in Rotterdam en Poké Perfect in Amsterdam. Op hun websites staat duidelijk omschreven wat het is en welke samenstellingen er mogelijk zijn. Gezond, leuk en lekker.

Het is wat te vergelijken met Korean streetfood (Aziatisch streetfood)…veel salades met rijst en verschillende ingrediënten waaronder vis, taugé en bijv. kimchi. Deze salades worden op smaak gebracht met Koreaanse smaakmakers bijvoorbeeld zoals doenjang en ssamjang (heel heel lekker !!). Deze sauzen, soort pasta is het eigenlijk, zijn tegenwoordig in de grotere supermarkten al te vinden. Een beetje zuur/fris (door de kimchi), tintelend pittig met een smaakexplosie (ja echt…)

Wat jammer vind ik het dat ik niet in de grote stad woon. Zelf woon ik in Bergen op Zoom, een stad precies groot genoeg voor mij persoonlijk maar helaas niet groot genoeg voor alle kleine wereldse keukens.

In de grotere steden vind je her en der allerlei zaakjes met buitenlandse smaken en dan niet op zijn commercieels zeg maar, maar gewone mensen voor wie dit dagelijks eten is en dit ons willen laten proeven…we weten soms echt niet wat we missen.

Gewoon eens proberen, haal het af, maak het thuis…wat kan er misgaan… de slaolie en dressing die we kennen zijn we stiekem soms toch wel beu of niet dan…mosterd dille, caesar, olijfolie/balsamico, cocktail…Nog steeds allemaal lekker hoor maar gooi toch eens kimchi in de sla, marineer je vlees in Koreaanse bulgogi…de meest stugge sukadelap wordt dan nog mals…

Met andere woorden…ga erop uit in je eigen huis…

Kook smakelijk !

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
Pinterest
RSS
Volg via Email
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *